В момента тече обработването на резултатите след първия тур на местните избори в страната. В повечето големи градове ще се проведе балотаж, тъй като никой от кандидатите не събра повече от 50% от вота.

Според данни на ЦИК избирателната активност в страната е малко над 34%. В 3 областни града са обработени 100% от протоколите на СИК. Това са Ямбол, Габрово и Ловеч. Избирателният ден премина спокойно на фона на отмяната на машинното гласуване в последния момент.

В кои градове не се налага организирането на балотаж

В някои градове битката за кметското място е решена още след вчерашния вот. Това стана ясно от данни на ЦИК и паралелни социологически преброявания.

Бургазлии избраха досегашния кмет на града Димитър Николов от ГЕРБ да заеме кметското място за пети пореден мандат. Според обработените данни на ЦИК Николов е събрал 61.09% от гласовете на гражданите на Бургас. В общинския съвет на града ще влязат представители на още 4 партии освен ГЕРБ.

Във Враца също успяха да изберат кмет на града след първия тур на местните избор. Това е Калин Каменов, който успява да събере 66.01% от вота. Той също е кандидат излъчен от партия ГЕРБ.

За пореден мандат беше избран и досегашния кмет на Монтана с 59.3%. В Перник ситуацията е подобна. За управляващ на града, с убедителен процент е избран Станислав Владимиров. Досегашните кметове на Стара Загора и Ямбол също са избрани за следващ мандат.

Битката за София – кой печели вота за районните кметства

В София освен за кмет и общински съветници, гражданите на столицата имат право да гласуват и за кмет на районните общини. След обработените гласове се вижда, че коалицията ПП-ДБ има преднина пред другите партии в избора за районни кметове на столицата.

В районите Банкя, „Връбница“, „Надежда“ и „Нови Искър“ се запазват позициите на кметове от коалицията на ГЕРБ-СДС. В „Триадица“ е преизбран досегашния кмет от ПП-ДБ Димитър Божилов. Друг представител от същата коалиция е избран за кмет на район „Красно село“. Това е Цвета Николаева, която получава 33.34% от вота.

В районите „Люлин“ и „Сердика“ битката е оспорвана. В „Люлин“ разликата между кандидата на ГЕРБ-СДС Милко Младенов и този на ПП-ДБ Георги Тодоров е под 1%. Ситуацията в район „Сердика“ е подобна, където разликата между кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е 2-3%.

Най-важният резултат за гражданите на столицата е този за кметския пост. Все още тече преброяването на гласовете. До момента са обработени около 25% от гласовете, при които се вижда убедителното предимство на Васил Терзиев, който е кандидат на ПП-ДБ в коалиция със Спаси София.

Ваня Григорова, която е излъчена като кандидат от БСП за България е на второ място и събира 22.09% от обработените до сега резултати, а Антон Хекимян – 17.22%. Избирателната активност в столицата беше 35.9%.