На 21.09 Руската църква в центъра на София беше затворена след като от ДАНС експулсираха един руски и двата беларуски свещеници. Те са заподозрени в шпионаж, което е основната причина за тяхното изгонване в качеството им на чужди граждани, а не в качеството им на духовни лица.

Храмът остана затворен за няколко дни, тъй като не може да приема поклонници, без да има избрани нови духовни лица. Много вярващи изразиха недоволството си от факта, че Руската църква е затворена. В нея са положени мощите на Свети Серафим, а затварянето на храма прави невъзможно поклонението пред тях.

Граждани се събраха пред входа на Руската църква с искане храмът да бъде отворен

Няколко дни в Руската църква не се извършват богослужения след като председателя на храма архимандрит Васиан беше експулсиран след обвинения в шпионаж. Това създаде негодувание в много поклонници на Руската църква, което провокира граждани да се съберат пред храма с искания за отваряне.

Междувременно мъж облечен в свещенически одежди се представи като иподякон Атанас Стефанов отправи ултиматум към ДАНС до 24 часа да върнат руските свещеници, за да може заедно с българските свещеници да отворят православния храм.

Свещеникът изрази своето недоволство и коментира, че това, което се случва с Руската православна църква, ще се случи и с Българската православна църква.

“Това не трябва да го допускаме. ДАНС, които са подразделение на ЦРУ, изгониха руски духовници“.

Иподякон Атанас Стефанов обвини управляващите, че правят всичко възможно, за да ни вкарат във война, а народа не трябва да допуска това и трябва да изрази съпротива.

Кои политически фигури коментираха затварянето на храма

Депутатът Делян Пеевски изрази своята позиция в писмен вид, където казва, че още в понеделник ще предприеме необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на Руската църква. Това според него е подкрепата, която Българската православна църква и нейните вярващи могат да изразят.

На шествието пред Руската църква имаше представители и политическите партии Възраждане и Атака, които изразиха недоволството си за причините, поради които е затворен храма.

Каква е съдбата на Руската църква - кой решава

В петък от Руското посолство в България чрез пост във Фейсбук обяви, че Руската църква в София ще затвори врати и следва да се реши съдбата на храма от Руската православна църква.

До няколко дни се очаква и Светия Синод да излезе със становище по казуса с Руската църква. Храмът е българска собственост и не е освещаване от руски духовници. Това означава, че храмът не може да бъде затворен с решение от руската държава, нито от представители на руската православна църква. Това обяви русенският митрополит Наум.