България осъмна с поредната гръмка новина – неофициалният собственик на ПФК „Левски“ Васил Божков предаде контролния пакет от акции на премиера на Република България Бойко Борисов.

Ето, сега отново разни прехвърляния, делби, разнасяне на документи по големи и шумни коридори. Всякакви хора, носещи папки, крещят и изричат закани по нечий адрес. Обаче на този адрес отдавна никой не живее.

Човекът, който е живял там, преди известно време се е променил и вече не е същия, какъвто го помни онзи със заканите в шумните коридори. Чакайте, нека не ви обърквам – говоря за предаването на „Сините“ акции.

Винаги може да се сложи едно тире

Понеже в началото казахме, че разбираме от футбол, сега идва ред да го докажем. Някой помни ли какво стана преди известно време?

Един друг столичен гранд промени съдбата си само като сложи едно тире между първата и втората част от името си. Тогава акции се продаваха за цена, по евтина от тази на кукуруз по плажа в най-горещите дни.

Естествено, българите имат невероятното умение да прогресират – няма да си отнемаме заслугите, я. Та, сега си пролича изкачването на нивата и бързам да поясня защо ги говоря тези неща.

Тогава разни хора отново хвърляха акции напред и назад, някои изваждаха крупни суми, за да ги купят, докато други не вложиха особено много от усилията си и пак се сдобиха с някаква част от пая.

Но пак имаше заявки и сериозни изявления: „Не е морално!“, „Трябва да се справим заедно!“, „Феновете непременно са ни нужни – няма как без тях!“.

Те феновете хубаво направиха някакви минимални неща, но… няколко ултраса и две двулитрови шишета бира не решават проблеми на цял отбор.

Накрая се случи точно това, което се очакваше – превзе се друг отбор и се сложи едно тиренце точно там, където най-боли – в средата, в сърцето.

Сега, обаче нещата бяха и по моя прогноза – далеч по-цивилизовани. Прочут и уважаван журналист занася акциите на футболния ти отбор в Министерски съвет и ги връчва на министъра на спорта – както казваше един известен комедиен персонаж – „Е, гоуем си!“

Еми, да си го кажем – блика класа от тази постъпка. Като изключим, естествено, цялото бягство, игра на криеница, постоянно излизащите доказателства, лекия мирис на задкулисни игри и т.н.

Важното е, че най-после дори задкулисието ни стана европейско – нима не искахме това?!

Българинът разбира от футбол и политика, но май този път бе изненадан от жена

Футбол, политика и жени – трите теми, в които българският човек се чувства най-вещ и комплексно компетентен. Както знаем от притчите и басните, четени като деца – пълно щастие няма.

Признайте си, кой от вас изобщо си е представял, че това може да се случи? Не, наистина – кажете си го правичката.

Почваме отначало. Футболът може и да сте го предрекли – добре. Политиката – не ми се вярва, но да речем, че сте имали едно наум за развръзката по някое време.

Няма как да ни преметнете за това, че сте очаквали, че началникът на пресслужбата на Министерски съвет Севдалина Арнаудова да направи изявление и да съобщи, че реципиентът на акциите премиерът на България Бойко Борисов отказва да приеме акциите. Знаем, че за повечето от вас си е било истински шок.

Изводът е, че все за едно от трите неща българинът няма да има 100-процентова подготовка.

Как изобщо му е хрумнало това на Васил Божков?

Явно на големия български бизнесмен му е важно здравето. Това се разбира от факта, че той спазва мерките на Националния оперативен щаб за социална дистанция и не дойде лично да предаде пакета с акции на ПФК „Левски“.

Трябва да признаем едно – той показва отговорност не само към личното си здраве, но и към това на околните.

Показва и признателност към феновете на „Отбора на народа“ чрез следните думи в официално писмо, което е написал лично бизнесменът:

Благодарим на ръководството на ПФК "Левски" за усилията и за изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува, е възраждането и стабилизирането на ПФК "Левски".

Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 млн. лв. за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака.

Дългове от над 32 млн. лв. бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел."

Да, извинявам се за дългите цитати, но е добре да почувстваме духа на цялото това предаване на акции, дошло някак си от нищото.

След всичко споделено в писмото на Божков остава някакво усещане за сълзи, благодарности, последно сбогуване и сякаш всичко свършва.

Какви са вероятните сценарии за съдбата на акциите от тук нататък

След като премиерът официално отказа акциите, следва да си зададем въпроса „Какво ще се случи с тях и с Левски?“.

Предлагаме три вероятни сценария, за които сме убедени, че са достойни и за Холивуд или поне за филма, в който ежедневно живеем всички ние.

Вариант #1: Тити Папазов получава акциите

Константин Папазов е върл фен на „Левски“ и вече сам изрази желание да пътува до Дубай, за да вземе акциите от Васил Божков и Георги Попов.

На фона на днешната случка изглежда логично той да получи контролния пакет от акции, с които вече да реши какво да прави.

Вариант #2: Акциите се връщат на клуба

Доста странен, но в същото време вероятен сценарий. Сашо Диков, който влезе в ролята на „куриерче“ вече заяви, че след публичния отказ на премиера Борисов да приеме акциите, той ще ги предаде на изпълнителния директор на клуба Павел Колев, като подчерта, че това не променя нищо – според Диков акциите принадлежат на премиера.

Решението изглежда странно, тъй като няма как изпълнителният директор, който е служител на клуба, да приеме акциите, нито пък да стане собственик на клуба.

Вариант #3: Феновете стават мажоритарен собственик на „Левски“

Вариант, за който самият Борисов говори доста преди ситуацията с коронавируса и затварянето на държавата.

Тогава той предложи на феновете да поемат контрола над клуба, за да решат какво да е бъдещето му, така че сега не изглежда никак нелогично контролният пакет с акции да бъде предаден на фенските организации.

Какво ще направят те, обаче, и с чий финансов ресурс, е съвсем друга тема. За Борисов ще остане оправданието, че е предал „отбора на народа“ на същия този народ

В заключение

През следващите дни ще се разбере каква точно ще е съдбата на ПФК „Левски“. Засега е ясно само едно нещо – Бойко Борисов няма да приеме акции на футболен отбор, оставени му в коридора.

Т.е. ще трябва ли Васил Божков да се появи лично и да предаде с лицето си акциите на „Сините“? Ако не го направи, какво ще се случи с ПФК „Левски“ – даваме ти домашно, българино – размишлявай.