Американският технологичен концерн Apple Inc. заяви, че работи по разрешаването на проблема с оплакванията на работниците в най-голямата фабрика за iPhone в Китай, след като тази седмица полицията беше заснета да бие протестиращи служители в завода, а в четвъртък те започнаха да напускат.

Работнически групи критикуваха Apple, че не защитава адекватно правата на работниците в огромния завод в Джънджоу, управляван от Foxconn Technology Group, където се произвеждат повечето от моделите iPhone 14 за света.

Работниците влязоха в сблъсък с полицията във вторник, ядосани от забавените плащания на бонуси и условията в завода, който повече от месец се бори с епидемия от Covid-19, пише The Wall Street Journal.

В изявление Apple каза, че има служители в завода в Джънджоу и работи в тясно сътрудничество с Foxconn, за да гарантира, че притесненията на работниците ще бъдат разгледани.

В четвъртък Foxconn обвини за случилото се „грешка при въвеждането на данни в компютърната система“, възникнала по време на процеса на назначаване, в резултат на което новите служители са получили договори, предназначени за съществуващите работници.

Компанията заяви, че гарантира, че на новонаетите лица ще бъде изплатено договореното и в съответствие с официалните пакети за наемане на работа.

Ето и какво е решението

Според текстови съобщения, изпратени до тях от отдела за човешки ресурси на компанията, показани от работниците на The Wall Street Journal, Foxconn предлага на новоназначените работници, които искат да напуснат работата си и да се върнат у дома, плащане в размер на 10,000 юана, което се равнява на 1,400 долара.

Много работници приеха предложението и чакаха на дълги опашки с багажа си, преди да се качат на автобуси, за да напуснат завода в четвъртък сутринта

Един от работниците разказва пред вестника, че е бил сред голяма тълпа от хора, които са чакали повече от час, за да се качат в автобуса на компанията, който е закарал него и колегите му на жп гарата, като добави, че е получил първата част от плащането.

Последното напускане на работниците увеличава натиска върху производството на iPhone 14 на Apple, след като преди тази седмица компанията заяви, че доставките на моделите iPhone от висок клас ще бъдат по-ниски от очакваното поради прекъсванията на работа в завода, предизвикани от неотдавнашната епидемия от Covid-19.

Според Мин-Чи Куо, анализатор в TF International Securities, който следи веригата за доставки на Apple, недостигът на персонал в Джънджоу, причинен от неотдавнашните огнища на Covid, още преди размириците от тази седмица може да окаже приблизително 10% въздействие върху глобалния производствен капацитет на iPhone.

COVID и икономическия растеж

Въпреки забавянето на икономическия растеж търсенето на телефони от висок клас, като например моделите iPhone 14 Pro и Pro Max, произвеждани предимно в завода на Foxconn в Джънджоу, е по-устойчиво, отколкото на телефони от по-нисък клас.

След избухването на Covid в Джънджоу Apple се е опитала да увеличи производството на iPhone14 и в други обекти в Китай.

Ожесточените сблъсъци в завода в града отбелязаха нова глава в историята на Apple, която произвежда повечето си продукти в Китай, където разчита на евтина работна ръка и добре развити вериги за доставка на компоненти, за да произвежда смартфони и други електронни устройства, които я превърнаха в една от най-високо оценяваните публични компании в света.