Потресаващи условия в ковид отделението на “Майчин дом”

Екипът на Socialni.bg получи потресаваща информация за това какво преживяват бъдещите майки в отделението за заразени с ковид в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. Шокиращите условия не просто подлагат бременните на стрес, но биха могли и да навредят на здравето на майката и бебето.

Стаите и коридорите на отделението, в което са настанявани бременните, не се различават много от изоставена сграда, започнала да се руши. Плочките, и без това стари, са изпочупени, таваните са пропукани, а стаите са с размер на затворническа килия.

Нека обаче обърнем вниманието ви към една от най-шокиращите подробности – храната, която получават настанените в ковид отделението.

Обяд в калцуни

Обядът на бъдещите майки се поднася в найлонови калцуни – същите, които обуваме на краката си когато влизаме в болнична стая.

Ако това не е достатъчно, за да ви постави в абсолютен шок, нека да видим и какво представлява храната, която родната система за здравеопазване поднася на заразените с ковид бременни.

Две филийки хляб, четвърт шпек салам, варено яйце и малко парченце масло с неясно качество, пъхнати в калцун. Това са преценили специалистите в „Майчин дом“, че е напълно здравословно и достатъчно на бременните майки.

В такъв период жените би трябвало да получават изобилие от хранителни вещества, за да подсигурят здравето на плода, а вирусът допълнително отслабва организма. Погледнете снимките и кажете – вие смятате ли, че специализираната болница по акушерство и гинекология пази здравето на родилките или по-скоро не го застрашава?

Кой е виновен

Не е изненадващо, че снимките на отделението, които ще срещнете в медиите, показват единствено добрите му страни. Явно обаче зад кулисите на боядисаните с дръвченца стени стои една доста по-мрачна и шокираща реалност.

„Потресаващо“ е твърде слабо определение за онова, на което са подложени бъдещите майки, на които за неволя се е наложило да прекарат време в ковид отделението.

В кого в крайна сметка е вината за условията – дали е в ниския държавен бюджет или по-скоро е на ръководството на клиниката, което допуска това да се случва? И двете страни носят част от вината и е време да бъдат взети мерки.

Бъдещите майки в България, докато са в най-крехкото възможно състояние, получават условия, граничещи с тези в затвора.

След тази информация не бихме могли да останем безучастни към случващото се. Това са „грижите“ с които българската система за здравеопазване удостоява бъдещите майки на младото ни поколение.

Това по никакъв начин не отговаря на основната функция на държавата – да защитава своето население и да му осигури добри условия на живот.