Интернет гигантите Фейсбук и Туитър бяха подложени на критики от страна на президента Доналд Тръмп заради тяхното решение да ограничат онлайн разпространението на пораждаща полемика публикация, касаеща кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън, предадоха световните агенции.

Блокирането на публикацията и породените от това сериозни дебати станаха само три седмици преди президентските избори в САЩ, на които Тръмп се изправя срещу Байдън.

Публикацията, блокирана от двете социални медии, е на в. "Ню Йорк пост". В нея имало имейли, които според медиите са били придобити незаконно от компютър, съдържащ лични съобщения, снимки и видеокадри на сина на Байдън - Хънтър Байдън.

Съобщенията, въз основа на които е подготвена публикацията на "Ню Йорк пост", подновяват обвиненията, подети срещу Джо Байдън от лагера на Тръмп, според който той помогнал на украинската газова компания "Бурисма" да избегне разследвания за корупция в Украйна. Хънтър Байдън е бил в надзорния съвет на Бурисма от 2014 г. до 2019 г.

През част от този период Джо Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама. Той винаги е отричал да е обсъждал със сина си Хънтър неговите дейности в чужбина, докато е заемал вицепрезидентския пост при Обама.

В публикацията на "Ню Йорк пост" има между другото конфиденциална преписка между Хънтър Байдън и съветника на ръководството на "Бурисма" - Вадим Пожарски. Едно от писмата с дата от 17 април 2015 г. е било пратено на Хънтър Байдън година след като той влиза в надзорния съвет на компанията.

Какво пишеше в писмото

В това писмо Пожарски благодари на Хънтър Байдън за поканата за визита във Вашингтон и за възможността да се срещне с Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент. В друго съобщение, датирано от май 2014 г., Пожарски питал за съвет Хънтър Байдън за това под каква форма може да се използва неговото влияние от представители на компанията Бурисма.

"Ню Йорк пост" поясни, че е иззел упоменатата електронна преписка от твърдия диск на компютър, даден за ремонт в щата Делауеър, но не уточни чий е бил компютърът.

По времето, когато Хънтър Байдън беше в надзорния съвет на „Бурисма“, неговият баща отправи призиви за уволнението на генералния прокурор на Украйна Виктор Шокин, започнал разследване за дейността на украинската газова компания. Шокин беше уволнен, а разследването на Бурисма беше преустановено.

През февруари 2020 г. Държавното следствено бюро на Украйна възбуди дело за престъпление по искане на Шокин за намеса в неговата работа от страна на Джо Байдън.

С името на Байдън е свързана и скандалната история, чийто резултат беше процедурата по импийчмънт на Тръмп в Конгреса. Според американски медии представители на администрацията на Тръмп се опитали да поискат от Украйна компромат за Байдън и да попречат на кампанията му за изборите през 2020 г.

Нека не забравяме и вината на Тръмп

Демократите тогава обвиниха Тръмп в опит за шантаж и натиск над президента на Украйна Володимир Зеленски, за да поднови той разследването срещу Бурисма и инициираха процедурата по импийчмънт. На 5 февруари обаче Сенатът на Конгреса на САЩ оправда Тръмп по всички обвинения, свързани с тази история.

Сега относно решението на Фейсбук и на Туитър да ограничат разпространението на статията на в. "Ню Йорк пост" Тръмп каза: "Ужасно е, че Фейсбук и Туитър са изтеглили статията в "Ню Йорк пост" за имейлите, свързани с Джо Байдън Сънливеца и с неговия син Хънтър".

Тръмп обаче заяви, че Байдън трябва да разкрие всички данни за връзките с бизнеса на неговото семейство.