Привет, мили читатели! Днес е ден на всички хора, работещи в сферата на доставките и хранителните магазини. Честито на онези от тях, които в момента четат тази статия.

Защо и как реших да отбележа този ден в материал?

Вече ви запознах с онова характерно за мен чувство на творчески делириум, което ме навестява от време на време.

Знам, че ви е познато до болка и сигурно, когато видите моето име преди някой текст, си мислите именно за това: „Ох, и днес ли?“

Не, днес не бе точно толкова сериозно, колкото в останалите дни, но краткият период на паника, че нищо не мога да измисля, си беше на лице.

Идват празници и всички се готвим за тях, но всъщност през Страстната седмица, в която сме, има и други поводи да честитим, които често остават на заден план.

Днес, както вече споменах, е празник на всички онези хора, работещи в сферата на доставките по домове и магазини, както и на хората, които работят в магазините.

А кога да не им честитим, ако не точно в тежките и опасни времена, в които именно тези хора изграждат една голяма част от всеобщото спокойствие, че магазините са добре заредени и нищо не липсва.

Масовият потребител е свикнал да се оплаква, когато нещо съвсем малко не е налично. Това е огромен проблем, заровен в съзнанието на българина. Защо?

Нашият народ е бил част от много странни времена – както такива на абсолютен недоимък, така и на времена, характеризиращи се с богато отрупани витрини.

Драги сънародници, не забравяйте, че хората, празнуващи днес, не са виновни, че „онова намаленото кисело мляко“ го няма на щанда.

Връзката между карантината и днешния празничен ден

Както вече стана ясно, село в област Стара Загора ще бъде поставено под тотално 14-дневно запрещение заради избягал пациент с коронавирус. Браво, „отговорна“ постъпка!

Докато съселяните на този човек изпращат един след друг поздрави на всички негови роднини заради причиненото предпразнично неудобство, нека помислим не за ограниченията, а за изключенията.

В заповедта, спусната директно от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, се посочва известна бройка от няколко изключения на видове професии, които имат право на постоянно циркулиране в селото.

При получено разрешение от съответните компетентни институции, тези изключения могат да влизат и излизат от село Паничерево.

Ако обърнем внимание кои са тези хора, ще забележим, че измежду тях има и представители на фирми, зареждащи местните магазини. Това са същите тези хора, които днес празнуват празника, за който пиша.

Какво искам да ви внуша с това? Не само лекарите са героите на първа линия в днешния ден.

Герои са и всички онези куриери, циркулиращи всекидневно по адресите на хора, които пазаруват онлайн.

Герои са и онези доставчици на храна, които правят възможно големите вериги магазини да доставят продукти от първа необходимост до праговете на възрастни хора.

Герои са и онези, осигуряващи работни места на хората в големите вериги ресторанти. С тяхната дейност, те правят възможно доставянето на храна да движи работата в ресторантите и така много хора да получават своите възнаграждения за труда, който имат възможност да упражняват.

Само вижте как за отрицателно кратко време успяхме да дадем примери за това колко значими са доставчиците.

В тази бройка не сложихме и хората, работещи на касите в хранителните магазини – отново част от героите на първа линия всеки ден.

Същността на празника

На мнение съм, че всеки празник е не само повод, а трябва да носи и някакво по-дълбоко значение.

Особено в тези тежки времена на извънредно положение, празниците със сигурност не са причина да се събираме на маса.

Именно в такива моменти, в които нямаме нормален достъп до своите близки приятели и роднини, трябва да се замислим за това дълбоко значение на празниците, които се празнуват в съответния ден.

По логиката на тези разсъждения, стигаме до това да си зададем въпроса какво ни дава днешният повод.

Денят на служителите в сферата на доставките ни кара да се замислим как би изглеждал светът ако тези хора, разнасящи най-различни стоки, ги нямаше. Как щяхме да радваме близките си с каквито и да е било подаръци.

Ако тази геройска професия бе спряла да се извършва в рамките на извънредното положение в условия на карантина, някак си усмивките от лицата ни щяха да изчезнат за дълъг период от време.

Заради тези хора „шопинга“, който възприемахме за даденост, все още се крепи и ние имаме смелостта да отваряме и търсим любими неща в каталозите в Интернет.

„Тоя човек какво им се възхищава толкова?“

Да, знам, че отнасям критики за това, че до преди малко не знаех какво да пиша, а вече насаждам идеи.

Извинявам се, но вярвам искрено, че има какво да се каже за хората, работещи в сектора на доставките!

Нека се научим да взимаме пример от хората, спазващи всички мерки, наложени от Националния оперативен щаб и по този начин успяват да продължат изпълнението на служебните си задължения.

Дано осъзнават, че те заслужават обществена благодарност поне колкото лекари и медицински работници!

Честит празник!