От Европейската комисия (ЕК) са напълно готови да започнат ново, обширно разследване на американския технологичен гигант "Епъл" (Apple Inc.). То ще е във връзка с предполагаема антитръстова политика.

Тя, от своя страна, е свързана с платформа за четене на електронни книги на Епъл – Apple Books, споделят медиите в Съединените американски щати. Медиите се позовават на данни, дадено директно от официални източници, които са „добре запознати с въпроса“.

Финансовите издания от другата страна на океана съобщават, че голямата японска медийна група за електронна търговия Rakuten се присъединила към сайта за стримийнг музика Spotify. Те направили това с искането европейските власти в Брюксел да разследват App Store на Apple Inc.

Нещо повече…

Дъщерното дружество на Rakuten – Kobo, официално е заявило позицията си, че Apple действа антиконкурентно, като начислява 30-процентна комисионна за електронните книги на японската фирма, продавани през App Store. В същото това време американският технологичен гигант популяризира собствения си продукт Apple Books, което според повечето в бранша, си е глупава, дребна постъпка, която не отива на компания с претенции за технологичен гранд.

С оглед на това клиентите на Kobo са принудени да купуват електронни книги директно през уебсайта на компанията, стремейки се по този начин да избегнат плащането на висока комисионна, се споделя, например, в страниците на "Файненшъл таймс".

Подобен на този случай бе аналогичния, когато в жалбата от март 2019 г. от компанията Spotify, в която се казва, че таксите в електронния магазин App Store на Apple поставят конкурентите в неравностойно положение. Освен това, водят до предпочитание на собствената музикална услуга на американския технологичен гигант.

Действията на Европейската комисия

Европейската комисия все още не е взела окончателно решение по жалбата на Spotify от миналата година. Тя, обаче, ще бъде взета предвид при разрешаването на този прясно създал се казус.

На този етап Европейската комисия отказва официален коментар, тъй като засегнатите компании Apple и Kobo също засега са се въздържали от официално изявление пред медии.

Официалната жалба, изпратена до Европейската комисия през март, е поне третата в Брюксел срещу бизнес практиките на комапнията Apple. През миналия месец производителят на приложения за проследяване Tile аргументира в писмо, изпратено до Комисията, че Apple злоупотребява с властта си.

Злоупотребата се изразявала в това, че от ябълката се опитвали да се облагодетелстват несправедливо с един от собствените си продукти. Ако бъде признат за виновен, технологичният гигант Apple може да бъде глобен с до 10% от годишните приходи и да бъде принуден да коригира своите бизнес практики из основи.