Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заплаши социалните мрежи на територията на страната. Президентът на Съединените щати официално се закани публично да въведе стриктни, сериозни регулации за сайтовете в Интернет или дори да ги спре за определен период от време докато прецени.

Преди близо два месеца отново имаше сериозни проблеми, свързани с такива закани

Този път, обаче, президентският гняв беше предизвикан от Twitter, откъдето за втори път маркираха негово онлайн изявление със знак за предупреждение за фалшива информация.

„Веднага почистете онова, което направихте, веднага!”, написа Тръмп за знаците по неговите изявления. Акциите на мрежата поевтиняха веднага след заканите.

Заплахите на президента не носят много тежест, казват експерти. Той няма правомощия да закрива компании, за което се иска решение на Конгреса или на Федералната комисия по комуникациите.

Това, обаче, не попречи на Доналд Тръмп да отправи адски гневната си закана и да настоява сериозно, че публикациите му за това, че гласуването по пощата може да се фалшифицира - са истина.

„Когато цялото ти гласуване е по пощата, се молиш за измама. Хората крадат от пощата, принтират ги и ги подписват, а след това ги предават и не знаят, че се броят по два пъти.

Принуждават ги да гласуват. И знаете ли какво? Взимат много, много бюлетини, събират ги, а после ги изхвърлят и никой няма никаква идея дали са фалшиви или не“, каза категорично Тръмп.

За да не позволи да се случи, Доналд Тръмп подписа указ. Той атакува правото на социалните мрежи да се възползват от защита на съдържанието, което публикуват. Повечето експерти са на мнение, че тази президентска заповед няма да издържи в съда, а тълкуванията в нея са неправилни.

„Това наистина е напълно неправилна интерпретация. Става въпрос за закон, който е бил тълкуван отново и отново много широко от множество съдилища. Той просто казва - замествам закона със собствено тълкуване - което няма право да прави. И така затова този закон няма да издържи в съда”, коментира професорът по право в университета „Сейнт Джон” Кейт Нолик.

Докато воюва със социалните мрежи, президентът заяви, че не смята да спира да се използва предимствата, които му носят.

„Няма нищо, което да ме накара да премахна целия си акаунт в Twitter. Мога да стигна до 186 милиона души, когато имате предвид всички акаунти и добавите Facebook и Instagram. Това са много хора. Това е повече аудитория, отколкото имат медийните компании. Честно казано, много повече”, смята Доналд Тръмп.

Има и анализатори, които не изключват сблъсъкът да се окаже временно явление, в резултат от гневен изблик на президента.

„Надявам се, че тази идея - изпълнителната заповед, просто ще си остане парче хартия, а не метод за действие. Тя подкопава принципите на свободно изразяване, подкопава способността на консерваторите и на президента да достигнат гласоподавателите си в целия политически спектър в платформите на социалните мрежи”, посочи президентът на Асоциацията за свобода на словото Стив Делбианко.

В тях президентът твърди, че децата са имунизирани срещу коронавирус

А днес стана факт и още едно спречкване

Facebook и Twitter изтриха изказвания на Доналд Тръмп. Социалните мрежи определиха негови твърдения като „вредна дезинформация”.

Тръмп каза в интервю, че децата са „почти имунизирани срещу коронавируса”. Facebook обяви това за подвеждаща информация, която противоречи на правилата на платформата за COVID-19.

Малко по-късно Twitter замрази акаунта на кампанията на Тръмп, докато не изтрият клипа с невярно съдържание. Здравните власти в Съединените щати официално съобщиха, че децата нямат имунитет срещу коронавируса.

Ситуацията с коронавируса в САЩ

По данни, идващи от университета "Джонс Хопкинс", общият брой на заразените с коронавирус в САЩ е 4,35 милиона души, а на починалите - 149 хиляди. Държавата е тотален и непобедим лидер в негативната, черна класация както на заразени хора, така и за починали след получена инфекция от коронавирус.

След като месеци наред демонстративно отказваше да носи маска и дори се подиграваше на тази мярка, президентът Доналд Тръмп се обърна към американците и ги призова да започнат да покриват устата и носа си, за да не разпространяват вируса.

Сега, обаче, американският президент отново разбуни духовете. След като нов доклад заключи, че 21 щата регистрират над 100 нови случая на 100 хиляди души и съответно трябва да бъдат категоризирани като "червена зона", експерти призоваха за затягане на мерките.

В същото време Доналд Тръмп заяви, че "много губернатори би трябвало да отворят затворените щати", както и, че големи части от страната са "свободни от корона". 28 американски щати са маркирани като "жълта зона", а единствено във Върмонт разпространението на опасния вирус е под контрол и там е "зелено".

Публикация на американския президент в предпочитаната от него социална мрежа „Туитър“ беше безвъзвратно изтрита, защото разпространява тотална дезинформация. Всички помним и видеото, което Тръмп сподели преди време.

В него лекарка твърдеше, че е излекувала 350 пациенти от коронавирус с лекарството против малария хидроксихлорохин. Клипът тогава беше свален и от Фейсбук, и от Ютюб. Във видеото се казва още, че носенето на маски не помага за ограничаване на разпространението на инфекцията.