Бившата служителка на Facebook и негова разобличителка Франсис Хаугън даде нови показания в понеделник в Европейския парламент, където законодателите изготвят строги нови правила, за да овладеят технологичните платформи и тяхното влияние в региона.

Встъпителните думи на Хаугън предизвикаха силните аплодисменти на депутатите в заплата.

В началото на показанията си американката им каза, че „Facebook избира печалбата пред безопасността всеки ден“ и че одобрява законопроекта на ЕС за справяне с компанията и нейните най-големи конкуренти.

Ще бъде ли приет законът за цифрови услуги на ЕС

„Законът за цифровите услуги на ЕС има огромен потенциал“, каза тя.

„Необходим е неутрален по съдържание подход за справяне със системните рискове и вреди от цялостния бизнес модел и аз силно подкрепям това“, добави Хаугън.

Пред законодателите тя каза, че обемът на езиците, говорени в Европа, трябва да предизвика особена загриженост въз основа на нейните наблюдения за това как потребителите на Facebook са помогнали за подстрекаване на геноцида срещу мюсюлманското малцинство в Мианмар.

„Гарантирам ви, че в Европа има много езици без системи за безопасност или минимални системи за безопасност за използване на социалната мрежа“ - каза тя.

Защо Хаугън се намира в Брюксел

Законодателите поканиха Хаугън в Брюксел, след като тя сподели с журналисти и власти множество документи, които предполагат, че Facebook дава приоритет на печалбата пред модерирането на съдържанието.

Facebook, сега дъщерно дружество на компанията майка Meta Platforms Inc., заяви, че твърденията на Хаугън „по никакъв начин не може да се използват за достигането до справедливи заключения за нас“.

В интервю за Bloomberg Моника Бикерт, вицепрезидент по политиката на съдържанието на Facebook, пояснява, че изборът на безопасност или иновиране е „грешен избор“ и че компанията може да „прави и двете“.

Европейският парламент преразглежда предложеното законодателство - Закона за цифровите услуги, според който технологични платформи като Facebook и Google могат да бъдат изправени пред глоби до 6% от световните им приходи за несправяне с незаконното и вредно съдържание на техните платформи. Предвижда се предложението да стане закон през следващата година.

Изтичането на информация от Хаугън съвпадна с ребрандирането на Facebook и анонса на концерна за създаване на 10 хил. нови работни места в ЕС, за да помогне за развитието на „метавселената“.