Американският технологичен концерн Apple Inc. обяви новото си събитие във вторник като „California Streaming“. Въпреки че базирната в Купертино, Силициевата долина, компания все още е хардуерна фирма в основата си, софтуерните услуги като конкурента на Netflix Apple TV+ влизат все повече във фокуса на концерна от няколко години.

Не беше обичайно шефът на Apple Тим Кук да представи програмата на своята услуга за стрийминг TV+ в началото на хардуерно събитие – включително с потоп от нови филми и сериали: нов сезон на „Сутрешното шоу“, нов филм на Том Ханкс и комедия с Пол Ръд и Уил Ферел.

Услугата за домашно обучение Fitness+, която беше въведена през 2020 г., също се появи в началото на основната тема: Тя пристига в редица държави в Европа на 27 септември и има за цел да бъде по-интерактивна чрез групови тренировки с приятели.

Какво представлява новият iPhone 13

Събитието маркира година, през която Apple постигна рекордна печалба, до голяма степен благодарение на iPhone 12 от есента на миналата година, докато се бори с противниците си, недоволни от мощта, която притежава над софтуера на трети страни на своите мобилни устройства.

IPhone 13 изглежда подобен на предишния модел и основно предизвикателство за Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, е да се избегне типичното понижение на продажбите, които генерираха други iPhone извън годината след големите хитове.

Някои инвеститори се притесняват, че акциите на компанията са надценени, че Apple е изправена пред по-големи разходи и че по-новите телефони с по-малко драматични промени - в сравнение с дългоочаквания дебют от миналата година - няма да подхранват същото ниво на растеж. 

Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакват продажбите да спаднат леко през следващата финансова година, започваща през октомври, докато приходите да се увеличат леко - генерирайки оптимизъм сред някои, че втората година, в която Apple предлага 5G модел, ще е също силна.

На какво разчита Apple

Американската компания разчита изцяло на 5G технологията за новия си iPhone. Apple заяви, че разширява своите 5G телефони до 60 страни. Американската група представи iPhone 13 на онлайн събитие в централата си в Купертино. Новото устройство има OLED дисплей и трябва да се предлага в пет цвята. Има, разбира се, и мини версия.

Компанията представи новата серия iPhone 13 с подобен дизайн на този на моделите от миналата година, докато се стреми да се съсредоточи върху възможностите на 5G и новите функции, като подобрения на камерата и процесора.

Предишният модел, iPhone 12, лансиран през миналата година, беше първият модел на Apple, поддържащ 5G. Всички големи производители на смартфони вече предлагат 5G устройства. Мобилните оператори като AT&T, Verizon Communications и T-Mobile разшириха значително своите мрежови капацитети и скорости и възнамеряват да насърчат своите клиенти да надграждат устройствата си.

IPhone е най -важният продукт на Apple и понякога генерира до две трети от бизнеса на групата. Съвсем наскоро обаче делът му в продажбите спадна под 50%, наред с други неща, защото компютрите Mac и таблетите iPad станаха значително по-популярни по време на пандемията. Сега Apple също обнови и iPad и по-малкия iPad Mini и представи новата серия на умните си часовници.