Ако се разчетете из форумите за климатици, ще останете с впечатлението, че хиперинверторните климатици са като скъпа кола. Реалността, е че са наистина луксозна покупка, която не всеки може да си позволи сега и веднага, но със сигурност си заслужава и се изплаща, за разлика от колата.

Съвети за собственик на хиперинверторен климатик

Без значение дали сте нов, предстоящ или настоящ собственик на подобен електроуред, има няколко неща, които трябва да знаете за вашата любима придобивка. Целта на този текст, е да ви информира за особеностите на продукта, като информацията идва директно от върбовата клонка спусната от Eclima.bg.

Подов или стенен

Има значение дали климатика ви е подов или стенен, тъй като подовите специализират със затоплянето на пода и горните слоеве на въздушната маса в помещението. Стенните климатици, обаче, са универсално решение и при тях поведението и екстрите са една идея по-различни.

Подовите климатици са със значително по-малък обем в стаята, докато стенните са с повече заето пространство на стената – без значение колко са красиви. За подовите, почистването и премахването на мебелите пред тях е задължително, а за стенните е важно да ги инсталирате на правилната височина спрямо помещението.

Във високо помещение или ниско

Това дали вашия климатик се намира във високо или ниско помещение има значение към колко ефикасно и бързо може той да затопли или изстуди помещението. Подобна подробност ще диктува и това къде по стената ще бъде монтирано вътрешното тяло – професионални монтажисти с реални познания за значението на височината ще знаят правилните марки и формули.

Повечето стаи в един апартамент с рядко на 4 метра височина, като, разбира се, това зависи от строежа и от възрастта на сградата, но в повечето случаи уредите се слагат на не повече от 1-2 педи разстояние от тавана. Важно е и да бъде монтиран така, че да не пречи на употребата на мебели и помещението като цяло.

Чистене и ароматизация

Чистенето при тези климатици се случва рядко, но е желателно все пак да проверявате филтрите за натрупани мъхове, нишки и прах. Както всички климатици, и различните хиперинверторни климатици имат физическа филтрационна система, която може да бъде самопочистваща или да изисква вашата намеса.

Желателно е при по-дълга употреба да се почистват филтрите, като как и с какво се определя от вида на филтъра, уредите със сребърни филтри се чистят най-рядко от останалите. При ароматизацията можете да подбирате различни аромати и да ги използвате във вътрешното тяло на уреда.

Има уреди с отделен резервоар за парфюми и функцията се контролира автоматично или чрез мобилната апликация или дистанционното на уреда.