Астрологията, в буквален смисъл значи „знание за звездите“, тя е най-древната наука, възникнала в зората на човешката цивилизация. Тя изучава позициите и движенията на небесните тела, най-вече на планетните и звездите. Целта ѝ е да се разбере какво влияние оказват върху живота на хората и как влияят на характера и същността им.

Древните народи са познавали добре астрологията и около нея се в въртял бита и културата им. Като за този факт говорят множеството археологически паметници, открити на различни места по света (каменните блокове на Стоунхендж, пирамидите в Египет, храмовете на маите в Южна Америка) Всички от тях са ориентирани към движението на Слънцето, Луната и звездите.

В миналото астрологията и астрономията са били в едно, но в последствие са разграничени, като науки от Йохан Кеплер (математик, астроном и астролог) през 16-и век. Не бъркайте двете науки, докато астрономията се занимава с изследването на външните небесни явления, астрологията цели да изследва вътрешните процеси и влиянията върху живота на       човек, свързани с тях.

Астролозите вярват, че всяко събитие, случващо се на Земята е отражение на процесите, протичащи в Космоса. Астрологията може да ви даде представа за характера на човека, силните му и слаби черти и да изготвени прогноза за вашето бъдеще, базирана на движението на планетите и аспектите между тях. Личността и това как протича живота на човек се базират от много фактори, не само от зодиакалния му знак.

Всеки има водеща планета, асцендент и в наталната си карта съдържа, характеристика на множество зодиакални знаци, които определят личността и интересите му. В тази статия ще ви дадем малко повече информация за всеки от зодиакалните знаци, за стихиите, модалностите и като цял основните неща, които трябва да знаете за тази наука.

Какво е зодиака и какви са различните стихии и модалности в зодиака

Зодиакът, буквално означаващ „кръг на живота“ и всъщност представлява именно това, небесен кръг с 12 съзвездия. Благодарение на това разделение различаваме 12-те зодиакални знаци, като всеки зодиакален знак отговаря на определен период от година, изразен с точни дати.

Произходът на зодиакалните знаци може да бъде проследен до дълбока древност до цивилизациите във Вавилон, Гърция и Египет. На вавилонците се преписва и първата астрологична система (те разделяли небето на 12 части), която те изплезвали за предсказване на бъдещи събития и разбиране а божествени послания.

Хората в Египет използвали астрологията за същите цели, обаче разделяли небето на 36 декана, всеки от които съответствал на определена звездна група. Древните гърци пък разработили своя система, в която всеки зодиакален знак се свързва с определен дом в небето и на определено божество

През вековете използвайки познанията на древните цивилизации астрологията се развива и познанието за зодиакалните знаци става все по-голямо. Така днес различаваме 12 зодии, всяка от която отговаря на определен архетип и ги групираме в отделни стихии, които ги управляват и различаваме отделни модалности, показващи как всеки знак изразява енергията си.

Стихии, управляващи зодиите

Стихиите, управляващи зодиите в зодиака са 4. Чрез тях се определят огнените, земните, водните и въздушните зодии. Всяка стихия отговаря за типични положителни и отрицателни качества и характеристики на зодиите, управлявани от нея.

Стихията огън, управлява зодиите овен, лъв и стрелец. Огнените знаци са проводници на творческа енергия и живот. Основните качества и черти на хората с огнена зодия са страстта, креативността, самоувереността, но и импулсивността на действие, гордостта, агресивност и деспотизъм. Точно, като огъня, характерното за тези хора е, че лесно се разпалват, ако не овладеят заряда си, те трябва да развият земната и въздушната стихия, за да действат по-обмислено в различните ситуации.

Земните знаци са телец, дева и козирог. Те са ориентирани към материалната страна на живота  зачитането на границите ѝ. Характерно за тях е, че са устойчиви, упорити, търпеливи и дисциплинирани. Действат методично и имат силна воля, но пък са и по-мудни, консервативни, могат да изпаднат в застой и трудно свикват към промяна. За да се уравновесят и да са по-склонни към  приемането на новости, те трябва да развиват гъвкави качества на водата и активността на огнените знаци.

Въздушните знаци са близнаци, везни и водолей. Те се отличават със своята екстровертност, социално поведение, гъвкавост, интелектуалност, свободолюбивост, рационалност и приспособимост. Но представителите на тези знаци са и по-колебливи,  непостоянни и нервни. Лекотата на елемента въздух и запазването на формата му, прониквайки навсякъде, води до адаптивността на тези знаци, в комбинация със запазването на убежденията им, което ги прави по-склонни към дистанцирано поведение към, дадени хора. Те трябва да развият в себе си стихиите огън и вода, проявявайки повече сърдечност и емпатия.

Водните знаци са рак, скорпион и риби. Те са свързани с емоционалността, придаваща им следните черти от характера – чувствителност, интровертност, интуитивност, пасивност. Те действат и по-пасивно, по-меланхолични са и имат склонност са хаотично поведение, фантазии и илюзии. Те трудно проявяват воля в различни ситуации и имат нужда да развият земна стихия в себе си, която ще им помогне да станат по-подредени и стабилни и въздушна – свързваща ги с рационалността.

Модалности

Модалностите в зодиака показват как отделните зодии изразяват енергията си. Различните зодии се делят на започващите цикъла - кардинални (сред които овен, рак, везни и козирог) , за тях е характерно, че са инициатори, даващи стартов импулс. Следват фиксираните знаци (телец, лъв, скорпион и водолей), които концентрират енергията и мутабилни (близнаци, дева, стрелец и риби), които я разтварят, приключвайки цикъла.

Кардиналните знаци се амбициозни и мотивирани, те управляват кръвообръщението, дишането, храносмилането и всички процеси на жизнена активност.

Фиксираните знаци притежават силна воля, упоритост и издръжливост и са свързани с поведението на човек, емоциите, желанията и всички реакции, неподлежащи на контрола на разума.

Мутабилните зодии пък са гъвкави, бързи и адаптивни, разтваряйки фиксацията и поддържайки промяната. Те са свързани с инстинктивното действие, рефлексите и сетивно-моторните функции. Управляват нервната система и способността на мислене, обучение и разбиране.

Опозиционни оси и характеристики на всяка от зодиите

Всеки от зодиакалните знаци има срещуположен знак, който го уравновесява. Срещуположният на вашия знак съдържа в себе си и качествата, типични за противоположния му лежащ по оста, само че в сянката на несъзнаваното.

За да се постигне баланс в живота и действията на човек трябва да се включат несъзнателните качества, характерни за отсрещно лежащия на вашия знак. Така ще можете да действате по-адекватно в различни моменти и да работите над недостатъците си.

Зодиакалните знаци, групирани по двойки, оформят следните шест опозиционни оси:

  • Оста на идентичността: Овен-Везни
  • Оста на притежанията: Телец-Скорпион
  • Оста на знанието: Близнаци-Стрелец
  • Оста на сигурността: Рак-Козирог
  • Оста на себеизявата: Лъв-Водолей
  • Оста на служенето: Дева-Риби

А сега да разгледаме зодиите по отделно. Всяка от 12-те зодии отговаря на отделен архетип, определят личността и поведението ви. Преплитането на космическите енергии, случващи се в момента на раждането на даден човек са основно за неговата същност. Техните проявления се променят през целия човешки живот.

Овен (21 март – 20 април)

Овенът е знак роден да бъде водач и лидер. Движеща планета за него е Марс, която се изразява в активност, динамичност, потенция, движение, експресия, борба и разрушение.

Хората, представители на тази зодия лесно привличат внимание, но са и склонни да проявяват себичност. Овенът се намира в най-високата част на тялото и отговаря за главата, затова и е ментален знак, тъй като мисълта предхожда действието.

В тялото под управлението на Овена са и формените елементи на кръвта и желязото.

Телец (20 април – 20 май)

Зодия телец има най-силната връзка със земната стихия и материалната страна на живота. Хората, представители на тази зодия са характеризират със стабилност, заземеност, издръжливост, постоянство, търпение и методичност. Телците са зодиакалните строители в зодиака.

Планетата, управляваща тази зодия е Венера, продаваща на хората от зодията качествата да са естети и ценители на красотата в ежедневието.

Тъй като знака е земен, той е склонен да проявява материалистичност и да има силно желание да трупа пари и материални облаги.

В тялото Телецът управлява шията, ларингса и гласа, както и храненето и усещането за вкус.

Близнаци (21 май – 21 юни)

Близнаците са зодиакалните медиатори сред зодиите. Те носят знание и са символ на дуалност. Заради въздушната си и мутабилна природа, хората родени под този знак са гъвкави, подвижни, комуникативни, любознателни и лесно се променят. Но притежават и отрицателните черти  непостоянство и повърхностно мислене.

Управляват се от планетата Меркурий, което прави Близнаците да са като хамелеони и да могат да разглеждат и разбират нещата през различни призми.

В човешкото тяло, знакът управлява ръцете, гласните струни, усещането за ляво и дясно, тъмно и светло, минало и бъдеще, цялостното осъзнаване на дуалностите.

Рак (22 юни -22 юли)

Знакът е зодиакалният родител в зодиака. Отговаря за семейството и поддържането на корените и родословието. Хората, родени под този знак са особено свързани с емоциите и чувствата, те са проницателни за намеренията на другите.

Зодията се управлява от Луната, и подобно на нея, Раците преминават през различни емоционални фази, откъсващи ги от реалния свят и здравото мислене.

В тялото управляват гръдния кош и всички ритмични дейности като дишане и кръвообращение.

Лъв (23 юли – 22 август)

Зодията Лъв е зодиакалният творец. Хората, родени под тази зодия са креативни и творчески настроени. Управляват се от Слънцето, благодарение на което с енергията си, имат мисия да  вдъхновяват другите да развиват и откриват собствените си таланти.

Лъвът е единственият знак, управляващ се от звезда, а не от планета. Това му продава характерната царственост в поведението, благородство и централна роля. Отрицателните му черти идват от високото его и себелюбие.

Свърза се с по-фино проявление на сърдечния център – анахата, като седалището на любовта. В тялото управлява още диафрагмата и нейната физическа активност.

Дева (23 август – 22 септември)

Зодия Дева е зодиакалният служител. Има роля да усъвършенства, създадените от друг неща, придавайки им финес и красота. Хората родени под знака Дева са проницателни, дисциплинирани, рационални и организирани. Но са и свръхвзискателни и критични.

Управител на знак Дева е Меркурий, както при Близнаци и точно тази планета прави Девите така организирани и фокусирани в детайлите.

В тялото зодията отговаря за стомаха.

Везни (23 септември – 22 октомври)

Везните са зодиакалният миротворец, заради вродено си чувство за справедливост и дипломатичност. Тяхната мисия в зодиака е да помирят противоположностите.

Те са управлявани от Венера – планетата на любовта и красотата, което ги прави естетети и ласкатели. Но хората от тази зодия са и по-колебливи при взимането на решения и по-нарцистични.

Както зодия Близнаци, така и Везните се свързват с усещането за ляво и дясно в човек, но те се намират в точката на равновесие.

Скорпион (23 октомври – 21 ноември)

Този зодиакален знак е трансформаторът в зодиака. Скорпионът най-добре познава мрака в неосъзнатите части на човешката психика.

Управлява се от най-отдалечената планета в Слънчевата система – Плутон, което допринася за неговата загадъчност. Хората, представители на този знак са проницателни, интуитивни, свързани с психическия свят. Но са и много отмъстителни и властолюбиви, тъй като често не боравят правилно с енергията си на разрушители.

Скорпион управлява бъбреците, пикочния мехур, отделителните и репродуктивните органи и семеотделянето.

Стрелец (22 ноември – 21 декември)

Стрелецът е зодиакалният учител. Той носи мъдрост, оптимизъм и гледа на нещата глобално. Положителните страни на представителите на зодия Стрелец са тяхната авантюристичност, любознателност и жизненост. А отрицателни проявления имат в липсата на тактичност при общуване, в непостоянството си и в склонността да гледат несериозно на живота.

Зодията се управлява от планетата Юпитер, която е най-масивната планета в Слънчевата система, поради което на зодията е заложен стремежа към постоянно разширение.

Частта на тялото, която Стрелецът управлява са бедрата.

Козирог (22 декември – 20 януари)

Козирогът е зодиакалният управител. За него са характерни качествата самодисциплина, отговорност, практичност и амбициозност. Но за представителите на тази зодия е характерно и по-студено отношение към околните, прекомерен кариеризъм и желание за постигане на целите на всяка цена, което често им пречи в отношенията.

Козирогът е под влиянието на строгия управител Сатурн, често наричан „Пазителя на портите“ и „Повелителя на кармата“, откъдето идва строгата му енергия.

Частта от тялото, за която отговаря за коленете.

Водолей (21 януари – 19 февруари)

Водолеят е зодиакалният реформатор в зодиака. За Водолеите е характерно да са вродено хуманни, оригинални и иновативни. Но представителите на тази зодия също са склонни да проявяват по-студено и дистанцирано отношение към околните.

Водолеят се управлява от планетата Уран, което отговаря за неговата ексцентричност и склонност към нетрадиционни интереси и поведение. Понякога това прави хората от този зодия чудати в очите на другите и затова често те се чувстват неразбрани.

Водолеят отговаря за глезените в човешкото тяло.

Риби (20 февруари – 20 март

Рибите за зодиакалният медиум сред 12-те зодии. Те по природа са емпати, филантропи, готови на жертви за близките си хора. Имат силно развито въображение и енергия, успяваща да се хармонизира с творческите сили на природата, което прави хората представители на тази зодия артистични натури с интерес към изкуството. Но от друга страна въображението им прави Рибите склонни към фантазии и загуба с реалността, ако не работят върху заземяването си.

Зодията се управлява от планетите Нептун и Юпитер, а в тялото отговаря за стъпалата.

Помнете, че въпреки че всяка зодия носи определени характеристики и личностни белези, цялата ви личност е сбор от много повече принципи в астрологията. Всички тези сложни процеси, свързани в едно, правят вашата същност това, което е.